29. kesäkuuta 2017

Lusikkaleipiä


Ensimmäinen lusikkaleipä-kokeiluni onnistui niin hyvin, että päätimpä tehdä niitä vielä uudestaankin. Taikinan ja puolipallojen vääntämiseen kului kauan aikaa ja varsinkin siihen, kun keksit piti täyttää, pyörittää sokerissa ja yrittää pitää pystyssä lautasella. Tällä kertaa otin käsittelyyn vielä kaksinkertaisen taikinan, joten aikaa kului huomattavasti enemmä. Olin aika puhki homman jälkeen.

Tein koko homman viimeksikin Yhteishyvän lusikkaleipä-ohjeella, joka toimi hyvin. Keksit olivat hyviä ja resepti oli simppeli. Kaksinkertainen taikina ei oikeastaan edes ollut kovin suuri, mutta niiden puolipallojen tekeminen oli suunnattoman turhauttavaa, kun taikina ei näytä loppuvan sitten millään.

Keksinpuolikkaita tuli yhteensä 124... kolme ja puoli pellillistä.

Tuosta Yhteishyvän ohjeestahan pitäisi tulla 25 kokonaista kappaletta, mutta kaksinkertaisesta taikinasta tulikin lähes kolminkertainen määrä. Tosin, en jaksanut täyttää viimeisellä pellillä olevia muutamaakymmentä, vaan jätin ne ihan kuivana syötäviksi... :D

Tässä vielä tämä Yhteishyvän ohje yksinkertaisena:

200 g voita
1,5 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa

Voi sulatetaan ja kiehautetaan kattilassa ja annetaan poreilla miedolla lämmöllä noin 5-10 minuuttia. Sen pitäisi muuttua kullanruskeaksi, mutta itselläni en huomannut mitään eroa... Vaahdonkin pitäisi laskeutua kai jossain vaiheessa, mutta eipä sekään minulla laskeutunut. Otin kattilan kymmenen minuutin jälkeen pois liedeltä.

Sokeri heitetään voin joukkoon, mutta sekoitetaan vasta kun voi on jäähtynyt. Ja tässä kuluikin sitten kauan, varsinkin kaksinkertaisella taikinalla. Odotin valehtelematta yli 45 minuuttia, että typerä voi on jäähtynyt ja taikinan tekemistä voi jatkaa. En tiedä mitä eroa siinä on, jos sokerin sekoittaa kuumaan tai jäähtyneeseen voihin, mutta en viitsinyt kokeilla jos taikina olisi mennyt pilalle sen takia.

Kuivat aineet (vehnäjauho, vaniljasokeri ja sooda) sekoitetaan toisiinsa ja sen jälkeen taikinaan. Itse käytin seoksen siivilän läpi, että siihen ei tulisi paakkuja. Sekoitin taikinaa puuhaarukalla ja se sekoittui ihan hyvin. Ei ollut puoliksikaan niin vaikeaa, kuin cookie-taikina...


Kun taikina oli sekoitettu, uuni lämpeämään 175°C:een. Laitoin uunin vasta nyt päälle, koska tiesin keksien pyörittelyssä kuluvan aikaa. 
Käytin teelusikan sijaan pienten jäätelöpallojen tekemiseen tarkoitettua kauhaa ja sillä tuli todella nättejä keksejä. Niistä tuli kokoamisen jälkeen täydellisiä palloja. Meidän teelusikat ovat niin matalia, että jo ensimmäisen jälkeen päätin että siitä ei tulosta saa. Tuo minijäätelökauha oli aivan loistava.

Kun puolipallot on pyöritelty, ne on uunissa noin 12 minuuttia. Paistamisen jälkeen vedin ne pelliltä suoraan pöydälle, koska ilman kuumaa peltiä ne jäähtyvät nopeammin, eikä tarvitse käyttää monen montaa peltiä. Käytössä minulla oli kaksi, toinen ehti aina paistua sopivasti, kun toinen meni uuniin.

Paiston jälkeen keksejä jäähdytellään niin paljon kuin on tarvis - keksit kyllä jäähtyvät todella nopeasti. Kun ne ovat huoneenlämpöisiä, läiskitään väliin marmelaadia/hilloa/nutellaa/pähkinävoita/mitä ikinä haluaakaan ja pallo pyöritellään sokerissa. Itse käytin vadelmamarmelaadia ja joihinkin laitoin myös Prismasta ostettua Marshmallow fluffya, joka on älyttömän hyvää ja piti keksit hyvin kiinni toisissaan. Kyseistä tahnaa näkyy alla olevassa kuvassa eturivin vasemmalla... :D


Vaikeinta näiden tekemisessä on varmaan se, kun ne pitäisi saada pysymään kasassa. Päällimmäinen luistaa hillon päältä pois ja kohta keksi on pilalla. Jekku on siinä, että keksien väliseen rakoon - siihen missä se hillo näkyy - pitää laittaa oikein paljon sokeria. Kun väli täytetään sokerilla, keksi ei pääse luistamaan pois. 
Tällainen leivos-ohje vaihteeksi. Saa nähdä mitä muuta keksin tehdä kesäloman aikana. Nyt tuli kauhea mieliteko taas suklaahippu-cookieihin, joten niitä saatan vääntää seuraavaksi... 

Katso lisää ohjeita TÄÄLTÄ.

Oletteko te tehneet lusikkaleipiä?
Miten olette onnistuneet/mikä on ollut vaikeinta?xoxo


2 kommenttia:

 1. Oon tosi huono leipomaan mitään, mut juustokakut on se mun juttu! Niissä ei voi epäonnistua! :)
  Lusikkaleivät on kyllä hyviä!

  http://taruanuelina.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juustokakut ot tosiaan hyviä ja helppoja & niitäkin saa tehtyä niin monessa eri maussa kuin mielikuvitusta vain riittää :)

   Poista